Mera snö

Sedan torsdag har det snöat och jag är så less på snön. Såg redan tidigare i veckan att det skulle bli snö hela helgen. Jag som ville få sitta ute och njuta av solen i helgen. Hörde att det finns en gammal bondepraktikan som säger att för att ta reda på när snön försvinner ska man ta in björkris på våffeldagen och så många dagar som det tar innan björkriset slår ut så många veckor kommer snön att ligga kvar. Jag undrar om det stämmer. Jag tittade tillbaka i bloggen och såg att förra året så krattade vi gräsmattan den 3 maj. Det är om ca 5 veckor det känns som om det lär dröja till kanske i slutet av maj i år innan all snö är borta och gräsmattan är så torr att det ska gå kratta.
Här är veckan bukett som jag köpte i torsdag när jag fick klart att hela helgen kommer att bjuda på snöfall och skottning. Man behöver något vackert som piggar upp. Igår fick jag skotta mig fram till ladan för att hämta påskpyntet. Snön räckte upp till midjan. Jag övervägde om det var värt arbetet med snöskottningen med tanke på att påskpyntet inte står framme så länge. Men en fördel med årets snö är att den inte är så tung med tanke på mängden. Idag ska jag ut och plumsa för att få tag i björkriset.

Igår var det meningen att vi skulle släcka lyset mellan kl 20.30 till 21.30. Men jag var mitt uppe i att lägga ett pussel så jag glömde bort tiden. Sedan middagen brann ljusen i köket och hallen men i vardagsrummet var det full belysning. Så i halva huset var det i alla fall släkt.Imorse glömde vi bort att vi skulle ha stält om klockan när vi la oss eftersom sommartiden har börjat. Telefonen ringde kl 6.30 och vi låg och sov. Det första jag tänkte på när jag vaknade var är det redan måndag för jag trodde det var väckarklockan som rigde. Det är skönt att inse att det inte stämmer att man kan ligga kvar en stund till. Ha nu en fortsatt skön söndag. Jag ska krypa upp i soffan och titta på vackra bilder i min nya bok som jag inte har läst. 


Egna tavlor

Nu har jag bytt tavlorna på tavellisten i hallen. De som nu står där är två New York inspirerade tavlor som min dotter har målat. Jag fick dom av henne när vi var där och hälsade på för två helger sedan. Den tredje är en som jag har gjort för några år sedan när jag gick en konstkurs. Motivet är en av sonens favorit leksak. Han gillade tåg när han var liten. 

 

På konstkursen fick vi prova att måla med alllt från oljefärg till pastellkritor. Jag tyckte det var jätte roligt att prova på de olika teknikerna men pastellkritorna och akrylatfärg var det jag gillade mest. Eftersom vi håller på så mycket med huset nu så har jag skickat alla mina målarsaker till dottern. Men när det lugnar ner sig så kommer jag nog att börja om och måla. 

Nu är det så vackert väder ute och jag hoppas att det här vädret ska hålla i sig över helgen så man får sitta ute och njuta av solen och värmen.

 

Lilla växthuset

Vad har hänt sedan sista inlägget. Jag har varit på föreläsningar den första var med många fina trädgårdsbilder och berättelser om växter och trädgårdar. Den andra var inom ett helt annat område men som jag kan ha nytta av att få lite kunskap om.
Vi har även varit och hälsat på dottern i Luleå hela familjen. På hemvägen stannade vi i Piteå och firade min storasyster som har fyllt år. Hon fick det första exemplaret av makens små växthus för att driva plantor i. Så här ser det ut.Vi kommer att ha dom i köksfönstret där det ska odlas tomat och gurkplantor men även chilipeppar och paprika.
Tanken med det lilla växthuset är att man kan lyfta bort glaset när dom har blivit för stora och så är det lätt att bära in och ut plantorna.

Jag har även bytt hissgardiner i köksfönstret det blev inte ljusa vår och sommargardiner utan i svart linneväv.Hoppet om våren får istället lysa i en blommgrupp på bordet.  När jag hadde ställt gruppen på bordet kom maken just in från garaget och undrade om jag inte hadde sett i garaget vad som fanns där. Där stod förra årets påskplantering med lökarna som jag hadde tänkt gräva ned i rabbaten i sommras. Dom lökarna hadde börjat att gro fast dom inte har fått något vatten sedan förra våren. Så det var bara att ta in krukan rensa undan de vissna bladen vattna och ställa i ett fönster.Jag hoppas att de ska avlösa varandra så när årets lökar har blommat ut då är dessa på gång.

Ha nu en fortsatt bra vecka så ska jag försöka att inte vara så slö med inlägg.


Brandsläckare

Jag har varit och köpt Rustas vita pulversläckare som ska kunna släcka:
A= brand i porösa material som trä, textil, papper.
B= brand i vätskor,oljor och bensin
C= gasbränderDen sitter nu på väggen bredvid glasdörren till uterummet. Den fick den plastsen för att man lätt ska kunna nå den ifall det skulle hända något med gasolgrillen. Samt att det är i vardagsrummet jag eldar de flesta ljusen. Men jag skulle även kunna tänka mig att ha en i köket bredvid skafferiet.

Det har varit strålande sol och några plusgrader men blåst så mycket idag. Jag var och lämnade in bilen på verkstaden i morse och gick därifrån till jobbet. Bara på den promenaden kände jag hur huvudet började värka av all blåst. Det är typiskt att det ska blåsa nu när sportlovet börjar kan det inte få vara fint nu i någon vecka. Men plusgraderna och blåsten gör att snön smälter fortare så någonting gott finns det ju också med blåsten. För kanske kommer våren och de gröna gräsmattorna fortare fram som jag längtar till. Ha en fortsatt bra kväll.

Vårkänslor

Äntligen en helg med solsken. Har varit ute i solen och både skottat tak och suttit och solat. Jag tror att man har fått lite färg.
Maken har gjort en fiffig spade med långt skaft som gör så att man kan stå på backen och skotta snö från taket. Tog lite bilder på hur det ser ut men när jag skulle ladda över dom till datorn så var dom borta. Men jag har tagit lite efterbilder på hur det ser ut efter att man har använt spaden.Spaden har höga raka väggar som gör att snön lossna i stora block som av egen kraft åker kana ned från taket. På nästa bild kan man se spåren tydligare.Att göra så här fungerar nu när vi har ett enplanshus. Han ska vidare utveckla sin spade bland annat med att använda ett lättare material så som aluminium. Den är nu i stål vilket blir lite tungt när du flyttar spaden. Sedan ska det vara något som klyver blocken om det kommer för långt ner på skaftet så man inte får snöblocken på sig. Men det är inte bara det här som han håller på med han har även ett annat projekt på gång som jag kommer att visa senare.   

Det har inte blivit något arbete med badrummet i helgen så jag visar lite hur det ser ut sedan förra helgen.Det är kvar att sätta någon till rad och efter det så blir det att foga. Vilket brukar vara mitt jobb. Annars har det varit mycket bokläsning efter bokrean. Men jag har även beställt några böcker som kommer att komma om någon vecka. Imorgon ska jag på Trädgårdssällskapets föreläsning och få lite inspiration. Vi kommer att göra två nya blomrabatter på framsidan var av en har jag tänkt ska vara en som är grön året runt. Det finns en vid Eddahallen som jag ska studera lite närmare till våren vad som växer där. Senare under veckan är det en annan föreläsning som jag ska gå på men den handlar inte om trädgård. Ha nu en fortsatt bra söndag.RSS 2.0