Första advent

Idag är det första advent och vi har tänt det första ljuset i adventsljusstaken.



Nu har nedräkningen börjat nu är det inte länge kvar till jul och nyår. Jag har bytt gardiner i vardagsrummet till de vita och satt upp stjärnorna i fönstren. Det tog mig hela dagen. Jag skulle vilja ha torkat fönstrerna på utsidan men det var för många minusgrader ute så jag hoppas på mildare väder.



Man kan säga att det kommer att bli en vit jul här hemma i vårat hus. Har tänkt se om jag hittar några fina kransar att sätta ovanpå gardinerna eller hänga dit mistel för att få lite färg. Maken ville ha röda gardiner men några sådanna har jag inte så han får vänta till nästa jul för jag hinner inte sy några nya nu till jul. Duken på bordet är en julduk men det syns inte så här på håll utan då får man titta närmare. För så här ser den ut längst ner på kanten.



I morgon har jag tänkt att fara och jobba men gubben han blir kvar hemma. I natt fick han feberfrossa igen så att han skakade, stackaren. I kväll blir det varm glögg och tomteskum ingen skyltsöndag för våran del. Ha det.

En dag i taget

Jag börjar känna mig bättre. Några dagar har gått sen förkylningen gav sig tillkänna och när man ser hur maken mår så är jag ganska frisk. Igår kväll när jag la mig så låg han och svettades så han var blöt. Vaknade på natten av att sängen skakade för att maken frös så att han hackade tänder, stackaren. I morgon är det första advent och jag har inte haft någon ork att börja med julstöket så får det bli en sak för varje dag. Det första jag ska börja med är att byta gardiner i vardagsrummet från de plommonlila.



till dom vita som blir en bättre färg till julsakerna.



Jag räknar med att få hålla på hela dagen med det eftersom jag måste vila lite då och då. Jag återkommer i morgon med resultatet. Ha det.

Sjukstugerapport

Här hemma händer det inte så mycket nu när man är förkyld. Men jag kan berätta att jag inte är ensam längre att vara förkyld för jag har lyckats att smitta gubben. Han kom hem idag och kände sig inte kry så nu ligger han också. Som tur är har sonen tagit sprutan idag så han kanske slipper bli förkyld om han inte redan är smittad. Natten mellan onsdag och torsdag var det strömavbrott här hemma i byn och den natten var det inte bara hostan som höll en vaken utan varje gång de provade att slå på strömmen så började kyl- och frysen att larma. Nu när all snö har regnat bort så är det verkligen svart ute när strömmen har gått.

Lite uppdatering gällande vårat badrumsprojekt, såg att det var 10 dagar sedan jag gjorde ett inlägg om badrummet. Remsorna i alla skarvar och vid övergången mellan vägg och golv samt vid avlopp sattes först på plats innan den stora gummikleggmålningen började. 

 

Avloppet går längst hela sidan med plåtuppvik mot väggarna.

Sen har det målats på tre varv med aquastop över alla väggar.

                       
Första strykningen                  Andra strykningen                  Tredje strykningen

Jag hadde tänkt hinna fixa golvet i veckan för det ska också ha minst tre lager med aquastop. Men tydligen så ville kroppen att jag skulle ligga med en förkylning istället så det har inte blivit av.

På söndag är det första advent och här hemma har inget julstök påbörjats förutom pepparkakshuset som sonen gjorde i söndags. Det får nog bli julstök i helgen om jag orkar.

Som avslutning av inlägget visar jag en bild av hallen mot sidofönstret där jag har ställt en glascylinder med ett ljus så att ni får se något annat än dessa bygg bilder.



Ha en fortsatt bra helg.

Förkylning pågår

Nu vet jag anledningen varför jag var så trött, sliten och inte på shoppinghumör när jag var i Luleå i helgen. Det var en förkylning pågång. Det är inte svininfluensan för jag har ingen fedber men skrovlig i halsen och ont i lederna speciellt i knäna. Så jag har varit hemma idag och kurerat mig med sömn och värktabletter och te. Så jag får återkomma när jag känner mig bättre. Ha det.

Luleå

Mina intryck från torsdagens violinkosert är:
Det var bättre än förväntat.
Det var inte bara fioler utan även olika blåsinstumet och andra musikinstrument.
Det är skillnad att se alla spela hur det övergår från en blåsinstrument till en annan och hur samspelta alla i orkestern är.
Så jag tycker att man ska gå och se en konsert för att bilda sin egen uppfattning. Kulturens hus var stort och hadde en vacker utsida med mycket glas både på utsidans- och insidans väggar. De har både konstutställningar och andra evenemang på gång samtidigt i huset. Så när vi var där var det en dansföreställning också. På fredagen skulle Magnus Betner vara där och uppträda så jag försökte få två biljetter till hans show men det var utsålt. Det roliga var att även dottern hadde uppmärksammat att han skulle vara där så hon hadde också försökt köpa två biljetter till oss.

Fredag vid 15.00 var jag åter i Luleå nu för att besöka dottern. Jag hämtade upp henne vid universitetet och sedan bar det av mot centrum. Jag var inte på något riktigt shoppinghumör så vi gick och åt på Pasta backen redan vi 17.00 tiden. Maten var jättegod och trevlig personal så den här restaurangen går jag gärna tillbaka till nästa gång jag är i Luleå. Det blev en myskväll hemma hos dottern och på lördagen åkte vi in till stan igen. Min mamma och H var också i Luleå för att bo på hotell och mysa så vi bestämde träff och gick och fikade på cafeet som Pentik har. Så man kan sammanfatta min helg i Luleå på följande sätt lite shopping och mycket mat. Det här är vad jag köpte i Lulå.



En kokbok med Grekiska rätter, folieformar för julgodis och en sladd med kontakt. Det var allt från min Luleåresa.


Konsert

I morgon bär det av till Luleå där jag ska gå och lyssna på Norrbottens kammarorkesters Mendelssohns konsert. Men först ska vi gå en rundtur i det nya kulturhuset och äta lite mat. Det är första gången jag går på en violinkonsert. Har varit på väg tidigare men det har inte blivit av. 


 
Bild från kulturenshus.com

Men ikväll blir det soffan med den nya Residence nummret Hem & Trend.

Ps. Idag har den stora julgranen i stadsparken kommit på plats.

Läkarkontroll

Idag har jag varit på den årliga hälsokontrollen. Har ökat några kilon från förra året men ligger fortfarande under 2007 års vikt så det är Ok för mig. Sköterskan undrade om jag tränade mycket för att blåsprovet visade att mina lungor är helt normala för en 30-åring och det är inte dåligt med tanke på att jag närmar mig 44 och inte har tränat de sista åren.

Vidare så kommer det lite uppdateringar om hur det går för oss i badrum och tvättstugan. Vi börjar med tvättstugan så här ser det nu ut kring fönstret.



Maken har sågat till fönster foder och lister som jag senare har spacklat, slipat och målat. Jag har fogat runt kaklet och lagt en våtrumssilikonrand i övergången mellan kakel och tvättho. Nu fattas det taklister, dörrfoder och någon form av list mellan överskåp och kakel.

Går vi vidare till det stora badrummet så har det spacklats och slipats i omgångar för att få taket helt slätt innan målning. Det har varit bra dammigt här hemma med slipdamm virvlande runt. I hörnen har vi lagt våtrumssilikon i stället för spackel för att det ska vara tätt.



Taket är färdigmålat. Nu är bara resten kvar så jag återkommer med mera bilder en annan dag. Ha det.

Tävling

Jag är med och tävlar om något fint hos Gårdsromatik



Vill ni se vad det är så är länken den här http://www.gardsromantik.se/
Jag hoppas på tur och om jag vinner så tror jag jag väljer den i antiksilver.

Ha en fortsatt bra helg.


Rea på blommor

I går när jag gick mellan jobben passerade jag Buketten. Utanför stod det en skylt som talade om att det var 50% rabatt på alla buketter och blomgrupper. Sådant kan jag inte bara gå förbi utan måste genast in och se vad som finns för fint. Så nu står det en rosa liten blomgrupp hemma hos oss och lyser upp vintermörkret.





Jag ska även dela med mig av en varmrätt som min svåger har efterfrågat.

Het Kycklinggratäng ( kycklingfilen går att byta ut till fläskfile istället) 

6 kycklingfiléer
2 rödlökar
1 gul paprika
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
2 msk margarin
1 tsk sambal oelek
4 msk mango chutney
3 dl matlagningsgrädde
2 dl hönsbuljong
1-2 dl riven ost
salt och peppar

Skär varje kycklingfilé i 3 mindre bitar. Bryn filéerna i matfettet och krydda med salt och peppar, Stek dem nästan klara. Lägg över i en ugnsfast form.
Hacka lök, paprika och vitlök och fräs mjukt i margarinet. Tillsätt sambal oelek, mango chutney, grädde och buljong. Låt småkoka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över kycklingen.
Strö över riven ost och gratinera i 225 grader  ca 10 minuter. Förbered hit!

När varmrätten ska ätas:

Värm i ugn 200 grader i ca 10 - 15 minuter. Koka under tiden färsk pasta, ris eller quinoa.

När vi bjöd på den sist så använde vi fläskfilé istället och strimlade filéen. Ta då även köttbuljong eller kalvfond istället för hönsbuljong. Det här är en bra rätt att bjuda på när man är flera eftersom den går att förbereda så att man inte behöver stå i köket när gästerna kommer. Lycka till ni som vågar prova att laga till den.

Hej mitt vinterland

Det började att snöa vid 14.30 på fredan och fortsatte under natten så på lördagsmorgonen såg det ut så här hemma hos oss.





Vi får se om snön tinar bort eller om det blir kvar. Det är fjärde gången det snöar och snön från de tidigare gånger har tinat bort. Man får lite julstämning när det ser ut så här ute. Det var allt från mig, ha det.

Stora badrummet

Jag vet inte om det är tidsomställningen och att det blir så fort mörkt ute som gör att vi inte har varit så aktiva under arbetsveckan. Det har inte blivit någon fogning i veckan utan det har blivit soffan med en stickning istället. Det jag håller på med är en kudde i plommonlila lurvigt garn. Jag får visa resultatet när den är klar.
Men jag har hunnit beställa kaklet till det stora badrummet. Det blir samma kakel som i barnens badrum. Så här ser badrummet ut nu när vi har satt skivorna med glasfiber ytskikt.

Första bilden visar badrummet åt det håll där badkaret och duschen kommer att vara.



På motsatta vägg kommer toaletten och handfatet att vara.



Det är en hel del kvar att göra innan vi kan börja använda badrummet så till helgen får vi börja spackla väggar och gjuta på golvet så att det blir rätt lutning mot golvbrunnar. Har inhandlat aquastop (gummiklet) ifall vi hinner så långt i helgen. Det ska rollas på i flera lager både på väggar och golv innan man kan börja lägga golv och sätta kakel. Vi ska även bygga en halvvägg vid toan så att den får ett eget litet bås samt bygga in badkaret men innan vi kan göra det måste golvet gjutas. Så det kommer nog att komma mer bilder på vårat toaprojekt innan vi är klara. Ha nu en fortsatt bra kväll imorgon är det fredag igen.


Tvättstugan

Idag har jag kaklat i tvättstugan medan maken har satt upp de sista skivorna i badrummet. Han tycker inte riktigt om skivorna eftersom det är glasfiber som ytmaterial som kliar när man kapar och bär skivorna. Så till veckan blir det fogning och spackling. Så här börjar våran tvättstuga att se ut.





Det är en hel del kvar så jag hoppas att vi ska vara klara till jul. Drömmen vore att vårat stora badrum också var klart till jul så att man kan bada i badkaret. Det är inte många helger bort innan första advent och då börjar julpysslet. Det var allt från mig, ha det.


RSS 2.0