Veckans höjdare den 31/5

Den här veckan och helgen har inte tillbingas i trädgården utan mest på baksidan av huset. Jag håller fortfarande på att måla och gubben han spikar. Så här börjar huset nu att se ut på baksidan.Man kan se rakt igenom huset eftersom ytterdörrarna ligger mitt emot varandra. Järn stativen är mina målarbockar det är på dom jag lägger upp brädorna som jag målar. Det är taknos bräder och plåt samt takrännor och underspikningen på takutsprånget som vi håller på med. Vi kan ta en närmare titt.Framsidan är påbörjad men inte klar så jag återkommer med bilder när det börjar vara klart. 

Det har varit en varm helg och vi har suttit ute och ätit vi har även varit ute och promenerat i skogen på jakt efter mer murklor. Idag har vi varit på loppis mina fynd visar jag imorgon eller någon annan dag för jag hittade några saker på loppisen. Istället tar vi veckans höjdare som får bli att min vackra blomma treblad har slagit ut.Den har 15 st blommknoppar alla har inte slagit ut ännu men de är på gång.Annat som händer i min trädgård är att min rödbladiga björk har börjat att skifta färg. När löven kommer så är löven gröna för att efter någon vecka börja övergå till rött. Just nu ser den ut som om den har fläck tyfus eller något annat.Under björken växer det fotblad som också är på gång att blomma.Det händer så mycket i trädgården just nu att man måste gå en runda varje dag för att hinna se allt. Det var allt från mig idag, ha det.

Spindel

Idag passade jag på mellan jobben att åka iväg och köpa en present till maken som snart fyller år. Men det blev inte bara presenten som inhandlades ut även en betongspindel. Jag har sett den på nätet tidigare och när jag såg den på riktigt så känndes den rätt till våran trädgård. Den har nu tagit plats i våran trappa bredvid muren och betongkrukorna.Jag har inte planterat några blommor i krukorna ännu för jag väntar till järnnätterna ska vara över. Så från den 10 juni är det bara att sätta igång och plantera sommarblommor. De övervintrade Afrikanska liljorna ska planteras i dom höga krukorna tillsammans men silver njurvinda och någon till blomma. Jag har inte bestämt mig ännu för vad det ska bli. Det är ju någon vecka kvar tills det är dax så jag kan titta och fundera ett tag till. Det har äntligen slutat att blåsa så nu är nog go vädret på gång. Nu är det full fart mot helgen. Ha det.

Klädbeställning

Det här är tredje dagen det har varit dåligt väder så som blåst eller regn på afton/kvällen. Så det har inte blivit så mycket gjort på huset eller trädgården dessa dagar. Igår blev det klädbeställning istället. Jag fick reakatalogen från Ellos så jag tänkte jag tar mig en titt på nätet. Jag hittade en del saker, det skulle ha blivit lite till om rätt storlek hade funnits på annat som jag hade kunnat tänka mig. Så det här är vad jag beställde.

                             

Kläder från Ellos.

Nu hoppas jag att allt ska passa. Jag har även fått nya byxor av min man idag. Han var på Jula och köpte piratbyxor till både honom och mig. Så här ser dom ut.


Bild från Jula

Dessa byxor har jag tänkt använda i trädgården. Många fickor med plats för sekatören, liten kratta/ogräsrensare, mobilen, handskar och annat smått och gott.  Byxorna har förstärkningar på knäna med plats för knäskydd. Jag tror att dom kommer att bli en höjdare att ha på sig vid trädgårdsbestyr på våren, hösten och kyligare sommardagar. Imorgon hoppas jag på bättre väder så att jag kan få måla en eller annan bräda efter middagen. Så håll tummarna för sol och lätt bris. Det ska visst bli toppen väder till helgen men det kan gärna få börja komma redan på torsdag.

Veckans höjdare

Vi har hållit på med huset hela veckan. Jag målar och maken spikar så därför har vi inte gjort så mycket i trädgården. Lite ogräsrensning och årets första gräsklippning har hunnits med i veckan. Så min veckans höjdare får bli att mina växter har vuxit upp ordentligt under veckan. Det är nästan så att man ser hur det växer. Så här börjar det att se ut bland mina perenna växter.Smörbollen är på väg att börja blomma medan kabbelekan redan har slagit ut. Så just nu är det mycket gula blommor i min trädgård eftersom pingstliljorna och gullvivan också blommar.Jag har även plockat lite murklor idag. De växer just bakanför vårat garage. Jag förväller dom genom att koka dom tre gånger jag sköljer även dom mellan uppkokningen. Så nu ligger de i frysen och väntar på att få bli en god sås.Det var allt från mig idag. Ha en bra kväll jag ska sätta mig framför tv med ett fotbad och en inredningstidning. Jag undrar om mina läsare funderar varför bloggen handlar så mycket om trädgård nu när den tidigare har varit inredning. Men det beror på att nu håller vi på utomhus med huset och då är min trädgård i fokus för jag ser den hela tiden. Jag tycker inte det är så roligt att visa målade bräder. Men så fort vi är klara med underspikningen i taket och allt annat så kommer det bilder.

Avbrott i bygget

Idag tog vi ett avbrott i bygget och åkte iväg och tittade på en handelsträdgård. Det fanns mycket som man skulle kunna tänka sig. Jag ville ha de rostiga äggen på en pinne med vingar som fanns i två olika storlekar sen fanns det ett och annat till. Vad det gäller växter så är den Japanska blodlönnen något som står högt upp på min lista. Maken hittade en ny uppstammad växt som jag inte kommer ihåg namnet på. Det är en växt som måste vinterförvaras och nu har jag haft tur i två vintrar vad det gäller vinterförvarade växter så kanske det blir en sådan till maken på födelsedagen som är snart. Efter besöket på handelsträdgården kuskade vi runt i stan och tittade på hus och båtar. Sen var det lite andra ärenden också som skulle avklaras innan hemfärd. Jag har känt mig slut och trött idag kanske för att vi höll på igår från tidig morgon till sen kväll eller så kanske det beror på att jag kl 3 på natten var och hämtade dotter efter en utekväll. Så detta avbrott var som balsam för min kropp. Något annat roligt som vi har sett är att en av tomatplanterna har börjat få blommknoppar.Det ska vara en tidig körsbärstomat. Vi har nu 19 st tomatplantor i vårat växthus. Det är lite olika sorter som ska ge oss tomater i olika storlekar och färg.Det finns en plats kvar jag undrar vad det blir på den om maken ska ha en gurkplanta eller något annat. De spiralformade pinnarna är växtstöd som maken har gjort och dom sitter på plantavstånd för tomater. Dom sitter löst i jorden men är förankrade i längst upp i en ram. Det var allt från mig återkommer i morgon med veckans höjdare.

Fullt upp

Här hemma är det fullt upp så jag har inte varit så bra på att uppdatera de senaste dagarna. Jag kan berätta att jag håller på med att måla och gubben han spikar. Det är panelen på baksidan av huset vi håller på med samt att vi ska börja med underspikningen av taket. Tyvärr har det regnat lite då och då men då får man passa på att få någonting gjort innomhus. Lite nya blommor har slagit ut i rabatten bland annat dessa gullvivan och trädgårdsaurikel.Gräsmattan har satt fart och växt en hel del så jag hoppas att den ska torka upp efter dagens regn så att den går att klippa för första gången i morgon. Nu väntar jag på att bastun ska bli varm för en kvällsbastu. Ha det bra.

Veckans höjdare

Under den här veckan har det varit strålande väder. Vi har varit ute ibland till 9- 10 tiden på kvällarna och hållit på. Men när det börjar bli sent så kommer myggorna och då vill man in. De första myggorna är stora och det brukar bli ganska stora fula myggbett när dom biter en. Vad det gäller trädgårdssysslor är jag inte riktigt klar med krattningen ännu men jag ser slutet. Jag har hållit på att rensa i rabatterna för nu har det börjat att ta fart. Så min veckans höjdare är att våren äntligen har kommit för under den här veckan har träden börjat få blad och de perenna växterna har vuxit ordentligt och gräset börjar bli grönt.Jag hoppas att det inte ska komma något bakslag. Pingstliljorna har också börjat att slå ut vilket är trevligt nu när krokusarna har vissnat.Nu hoppas jag att vädret ska hålla i sig hela nästa vecka eftersom det är en kort vecka bara 2 1/2  arbetsdag. Vi har planerat att hinna både ett och annat under denna vecka. Det var allt från mig ikväll ha det så bra.

Staket

Nu är vädret helt underbart vi har varit ute och hållit på i trädgården i flera dagar/kvällar under denna vecka. Det finns en hel del att göra i trädgården eftersom vi inte höll på med den förra året när vi byggde huset och hade som mest att göra. Så i år får man lida för det. Vi har bland annat satt upp häsje störarna och stängerna. Det blev ett hörn i trädgården som ramar in våran köksträdgård där vi har bärbuskar och till nästa år också två drivbänkar för sallad och kryddor. Men nu ser hörnet ut så här.Ikväll blir det nog en tidig kväll känner mig trött men jag ska försöka hålla mig vaken och se hur det går i Eurovisionfestivalen för Sverige. Kommer John Blund innan så går det alltid att se hur det gick i morgon. Ha nu en bra lördagkväll här hemma hos oss blir det mys.
 

-------

Det här är första gången jag svänger in i min byn med tårarna rinnande efter min kinder. Jag vet redan vad som har hänt när jag ser mina grannarna flaggar på halv stång från stora vägen. Om jag hade haft en flagstång på min gård så vore den också hissad på halvstång idag.


Maken är då för goo..

Idag kom maken och hämtade mig efter jobbet för vi skulle göra några ärenden och även passa på att veckohandla. Bland annat var vi och köpte rosenjord och blommjord på en blomsteraffär och där hade de en blomma som jag tycker mycket om. Den påminner om min bröllopsbukett som jag hade när vi gifte oss. Nu står ett exemplar av blomman hemma hos oss för att min snälla make köpte denna blomma till mig.
 


Min bröllopsbukett bestod av mörkt vinröda kallor. Dom var större än dom här och kanske lite mörkare på utsidan men de är bra nog lika. Nu hoppas jag att denna krukväxt ska återkomma och blomma varje år.  Det var allt från mig ikväll så ha det bra.

Veckans höjdare

Just nu regnar det med inslag av hagel så jag passar på att ge er min veckans höjdare. Vädret har inte varit så bra under veckan som har gått mycket regn så krattningen har stått helt stilla. Jag har istället ägnat tid i vårat växthus med att städa och fylla på med ny jord. I morgon kommer tomatplantorna som vi ska få av en som maken har jobbat med. Hon hade sått 7 st olika tomatsorter så det ska bli spännande att se vad det är för sorter. Så här ser vårat växthus ut som maken har designat och byggt.

I tornet sitter det automatiska fönsteröppnare som öppnar växthuset när det blir för varmt inne i det.Vi hade köpt 15 säckar med jord som jag har fyllt odlar bädden med men det behövs ca 30 säckar till innan det är klart. Vi hade tömt växthuset för två år sedan eftersom vi viste att vi inte skulle ha tid med det förra sommaren när vi började bygga vårat nya hus men i år har vi bestämt att vi ska igång med det igen.
Annars har det inte hänt så mycket i trädgården ännu våren har inte riktigt kommit igång änn. Vi får väll se hur nästa vecka blir och jag håller tummarna för sol och värme. Ha en bra dag.

 


Vårmässan

Fredagen bjöd på sol och men blåst. Jag och maken gick på stadens vårmässa. Lite besviken var jag för jag tyckte att den har krympt inte lika många utställare som förr. Det fanns inte heller några växter eller trädgårdsmöbler vilket jag hade önskat. Det blev bara köpt mat så som ost, röror av olika slag och charkprodukter. Väl hemma blev det att tända grillen jag försökte kratta lite medan maken satt vid grillen men det var bara att lägga av för det bara blåste runt. Det här är vad som blev grillat.

Vaknade tidigt och tänkte få lite gjort i trädgården men vädrets makter var emot oss. Så den här dagen har vi gjort lite annat istället.

Ha en bra kväll själv har jag tänt massor med ljus för att få lite mysigt i det gråa vädret.


Vårflod

Jag har lånat hem en kamera över helgen som jag funderar på att köpa så nu gäller det att passa på att ta kort för att se om det är rätt kamera för mig. Jag vill kunna ta närbilder på blommor och olika inredningsdetaljer eller mönster. Men den ska även fungera till att ta bra bilder på personer och vyer. Den här har två olika objektiv att välja mellan och lite olika inställningar. Det känndes bra att ta bilder med men jag skulle nog behöva lära mig mer om de olika inställningar för att få riktigt fina bilder. Bland annat var jag ute och fotade ån som går igenom våran by. Vanligtvis forsar det inte så här mycket och den är inte heller så här stor normalt men det är vårflod just nu. Så här blev bilderna jag tog av ån. Den första är mer på vy.Den andra är lite närmare på trädet som hänger ner över ån.Den sista har jag zomat ännu mer.Närbild på person får våran katt vara modell för.
Grrrr.. så här ser vårat lejon ut när han är på jakt efter lite kel och klining av matte.

Det var inte mycket blommor att ta närbild på ute ikväll så det får bli ett kaprifolskott istället.


 
Nu har jag bara provat att ta med det mindre objektivet i helgen ska jag ta mera bilder med det större objektivet . Sen får  man jämföra med bilderna med den kamera jag har. Nu ska jag se hur bilderna blir när man lägger ut dom på bloggen.
Ha en bra kväll.

Redan onsdag

Hej och hå vad veckan går fort det är redan onsdag och snart är det helg igen. Söndagen var en blåsig dag så det blev inte så mycket gjort den dagen. Min storasyster var här och hälsade på vilket var trevligt. På morgonen hade jag som förslag till gubben att vi skulle åka och se om de som köpte våran gamla timmerstomme (huset)  hade börjat timmra upp det och hur långt de hade kommit. Men det var han inte sugen på så det får bli en annan dag. 
På måndagen var vädret bra så det blev mer krattning på eftermiddagen. Vi fick även besök av en som var ute efter gamla tegelmurstenar och vi har kvar en del så det var bara för dem att plocka tills de var nöjda. Det är handgjorda tegelstenar som de har singerat inte alla men en här och där.Tisdagen var en soffmysarkväll med regn utomhus och inredningstidningar att läsa en riktig slöar kväll.
Idag har vi äntligen hittat igen våran bärbara telefon så nu har vi kopplat in IP-telefoni och på så sätt slipper vi ha luft telefonledning mot huset.  Utan nu går vi via bredbandet med samma gamla telefonnummer.
Det var allt från mig ikväll, ha det.

Veckans höjdare

Nu börjar utmaningen jag är med i startad av I mitt gröna hjärta där det gäller att lyfta fram något i sin trädgård som har hänt under veckan och som man är glad och nöjd över. Det kan vara både stort och smått. Så min veckans höjdare är att snön i min trädgård är borta och det har varit sol och blåst så att gräsmattan har torkat så att det har börjat gå att kratta.Har inte krattat hela trädgården eftersom jag har fått en blåsa på tummen av all krattning. Så därför har jag övergått till att börja rensa i rabatterna istället. Det är lite tidigt eftersom det kan bli minusgrader på nätterna ännu men det är svårt att låta bli när man ser hur vissa växter har börjat titta fram. Här är en rabatt.Det ser ut som om det kommer att bli en utomhus dag idag eftersom solen lyser redan och det gäller att passa på när det är bra väder. I afton/kväll ska jag titta in hos de andra som är med i utmaningen och se vilka höjdare de har haft.
Ha en bra dag.

Vårvärme

Fredagen bjöd på en underbar utomhusdag. Solen värmde och det var första gången i år man kunde vara ute i bara t-shirt. Det första jag möttes av är dessa skönheter.

Krokusarna har slagit ut, årets första blomma har kommit. Men det är inte bara dom som har kommit utan även grodorna som kommer hoppandes varje år till våran damm.Det är inga små söta utan stora och slemiga. Jag skulle tro att det är ca 20 st nu men det brukar vara mer så alla har väl inte kommit ännu. Deras sång (kväkande) hörs lång väg och det är ganska roligt att sitta och titta på dom. Efter någon vecka försvinner grodorna och kvar är stora bollar av grodägg. Jag brukar vänta med att rensa i dammen till grodorna har försvunnit.
Igår var det ett år sedan vi sov i husvangnen första natten när vi rev vårat gamla hus. Idag hoppas vi att det ska bli samma väder som igår. Nu är det bara ut i trädgården och greppa krattan. Ha en bra dag. 

Valborgs

I torsdags var det Valborgsmässoafton och vi började aftonen med att äta middag för att senare på kvällen gå ner till byns majbrasa. Vi hade middagsgäster och när de kom fick vi denna vackra bukett med blommor av dom.Till middagen provade jag att göra ett nytt recept och resultatet blev godkänt alla tyckte det var gott. Så här kommer receptet:
Skalade klyftade potatisar i en långpanna
Hackad lök strös ovanpå potatisen
Salta och ringla olja över och ställ in i ugnen på 200 C i 20 minuter.
Sen tar man ut formen och fortsätter med att lägga på ca 1,5 cm tjocka skivor fläskfile som har legat i vitlöksmarinad.
Hackad paprika jag använde en grön, röd och gul för att få lite färger.
Skivad tomater och fetaost i bitar.
Sen stoppar man i den i ugnen i ca 20 - 30 minuter till.
Till detta hade vi vitlöksbröd och en sallad gjord av isbergssallad, tomater, gurka, lite finstrimlad purjolök, äpple, soltorkade tomater, fetaost och kalamata oliver. Har inga bilder för jag glömde bort att ta kort.
Till kaffet blev det en färdig snickerskaka med grädde. Sen var det korvgrillning vid brasan och lite raketer. Jag kan berätta att i år var det första året sonen var med i manskören och sjöng. 
 

RSS 2.0