Vi önskar er alla ett


Nyårs meny

Nu har jag bestämt vad vi ska äta till nyår.

Det blir till förrätt riven potatis som man steker i plättstorlek (småplättar) i ett tunntlager. Sedan kryddar man med salt och peppar. När man har lagt plättarna på tallrikarna så lägger man en klick cream fraiche och en sked stenbitsrom och finhackad rödlök ovanpå. Det lär visst vara jättegott. Vi har inte provat det förut så det är något nytt för oss.

Varmrätten blir ädelostbakad filé med rotfruktsgratäng. Ett recept som jag har hittat i en mattidning.

Till efterrätt blir det chokladrulltårta med hallonlakrits ett recept som var med i Icas buffetidning för någon månad sen.

Jag har även gjort en Jansonsfrestelse ifall man blir sugen på nattamat efter 12 slaget. Så ser mina middagsplaner ut inför årets sista dag.

Som avslutning av detta matinlägg så visar jag er lite nya och gamla julsaker. Vi kan börja med den häftiga julgranen som jag har fått av min storasyster. Jag har inte sett en sådan tidigare.



Bredvid den finns nötterna och min gamla nötknäppare som jag ropade in på en auktion för ca 30 år sedan.



På bordet i köket står en annan adventsljusstake än de som jag har visat tidigare. Den här har jag fått av min lilla syster för några år sedan.



I år fick jag en annan ljuslykta av henne. Det är den som står på vardagsrumsbordet och lyser upp i vintermörkret.



Lite mörk bild men jag tror nog att ni ändå kan se hur den ser ut. Nu väntar middagen som börjar vara klar inget spännande idag utan en vanlig ungspannkaka. Så ha det.

Snö snö och åter snö

Här har det snöat i flera dagar och snön ligger tjock och vit över allt. Idag har det ännu inte snöat något men det är kallt ute. Vi har -18 grader ute just nu när klockan är 14.00. Jag har varit ute och skottat och är röd och kall om kinderna. Jag har skottat gångar till bastun och ladan samt skottat fram grillplatsen som vi brukar använda till nyår. Vi brukar träffas lite tidigare och börja kvällen med att grilla korv och dricka lite varm glögg vid eldstaden. Ett år var det -30 grader men vi satt ändå ute i en timme innan vi gick in och började fixa med maten och byta om inför kvällen. Ibland är det även pulkrace i backen. Så här ser det ut nu ute hemma hos oss.





Lycktstolparna har fått en ryssmössa av vit pudersnö.



Visst är det vackert men det räcker med snö nu tycker jag. Man får tänka på att nu har den mörkaste tiden passerat och det blir bara ljusare och ljusare varje dag. Något annat som påminner om att våren inte är så långt bort är att vårkatalogerna från postorderföretagen har börjat att komma med vårens klädmode.

Jag vet inte riktigt vad vi ska hitta på för mat till nyår ännu. Vi har provat på att steka hel kalkon i ugnen dagarna före jul och även lagat plankstek. Jag fick 4 st plankor av svägerskan med familj när jag fylde år. Har tänkt att bjuda dem på det senare men först ville vi prova själva innan man bjuder någon annan. Det blev jättegott och en lämplig maträtt att bjuda på eftersom man kan laga maten klar och sätta plankorna i ugnen när gästerna har kommit. Angående den fylda kalkonen så är det inte en maträtt vi ska göra igen. Mycket jobb och inte värt besväret tycker vi det är godare med vanlig grillad kyckling.

Ikväll blir det att krypa upp i soffan titta i katalogerna, lösa soduku lägga lite pussel och mysa med familjen.

Julhelgen

Nu är julhelgen över och jag ska äntligen sätta mig ner och göra ett inlägg. Sedan sista inlägget så har jag haft födelsedag med tårta och en massa fina presenter. Allt från morgonrock till postlåda i plåt har jag fått. Jag kan visa er den fina plåtskåpet för förstahjälpensaker som jag fick av maken och barnen.



I den har jag nu samlat alla plåster, huvudvärkstabletter och annat som kan behövas. Toalettdörren har fått en skylt vilket jag var förvånad att maken kommerihåg att jag har önskat mig.



Vi har även fått hem soffan det tog en hel dag med att först hämta den från möbelaffären i Byske för att sedan sätta ihop den här hemma. Den är stor och skön och nu ryms hela familjen liggande i soffan. Jag var den första som somnade i soffan. Det var redan första kvällen.



Men vi har inte bara myst i soffan vi har även ätit en massa godsaker. Sen dottern kom hem från Luleå så har hon lagat en hel del julgodis och annat för att ha till julen och glöggen. Så här ser vårat godisbord ut idag.



De fyra sorterna som är till glöggen finns inte med på bild. Men tar det slut så har vi en hel korg fyld med godis som vi fick till jul. Det var så mycket annat godis då att vi har inte börjat äta ur den än för nu.

 

Nu kommer barnen in efter en promenad med hunden som dottern sköter om nu under julledigheten. Så jag får återkomma senare med mera bilder från julen. Ha nu en fortsatt gott slut på året.

Tredje advent

Äntligen börjar orken återvända. Under veckan har jag varit till frisören och blivit julfin i håret. Varit på två julbord. Det första var i onsdags då vi var med ena jobbet på Medlefors och åt deras goda julbord. De har så mycket gott att välja på att man äter allt för mycket. Sen kan man inte låta bli deras efterrätter så man proppar i sig ända upp till öronen. Det andra var i gårkväll då svärfar bjöd på julbord. Jag tror jag åt lika mycket denna gången också. 

Här hemma har lite mer julpynt kommit fram bland annat tygtavlan.

 

Makens julbock med belysning som mina stickade tomtepar rider på.





En julgran som är klädd i vitt har kommit upp i uterummet. Men jag är inte klar med den ännu för jag har ingen toppstjärna. Var och sökte en igår men hittade ingen så jag får söka vidare. Jag kan visa en liten glimt av den och då på mina söta plåt änglar som hänger i den och dinglar med sina ben.





Maken klagar på mitt val av gran. Han tycker den är ful men jag tycker den är bra inte för stor.

När jag var på julmarknaden förra helgen så var jag in på Lanthandeln och såg något fint men det var så lång kö att jag beslöt mig för att åka dit senare. I fredags så var jag dit och köpte dessa zink saker till mig själv.



En julgrupp står nu mera också på bordet. Den går som allt annat denna jul i vitt.





I morse så stälde jag väckarklockan på 7 så att jag skulle få se luciamorgonen på tv. De sjöng så bra men jag råkade somnade in mot slutet så jag såg inte hela programmet. Idag har jag bakat saffransbullar och gjort en chokladsockerkaka som ska bli grunden i ett julgodis. Annars har jag handlat och slagit in lite paket i veckan. Det var lite om min vecka som har gått. Ha det.  


Andra advent

Förkylningen har drabbat ännu en i familjen, nu har även sonen fått hosta. Själv är jag inte riktigt återställd framförallt är det orken som fattas. Har inte plockat fram julkartongerna med julsakerna ännu. Ska försöka få fram det idag. Jag har tagit in den stora adventsljusstaken som maken har gjort. Tände andra ljuset nu på morgonen. Så här ser den ut.



Vi har insett att vårat stora badrum inte kommer att bli klart till jul utan vi siktar på trettondagen istället. Jag ska rolla på det fjärde lagret gummiklet på golvet idag. Men något annat har blivit klart och det är skafferibelysningen. Så nu kan man se vad som finns i skafferiet. Belysningen tänds när man öppnar dörrarna och slocknar en minut efter man stänger dörrarna.



Det blev inga julblommor när jag besökte blomsteraffären i torsdags utan det blev en bukett med snittblommor istället.



Idag är det julmarknad på Nordanå så jag ska nog fara dit och titta. För några år sedan stod vi där och sålde julbockar i metall. Vi har inte tagit fram våran bock ännu få se om jag får maken till att ta fram den så jag kan visa hur den ser ut. Ha det.



RSS 2.0