Bladväxter

Jag har tidigare nämnt att jag gillar bladväxter. Det kan vara färgen eller formen som jag faller för. Hostor (Funkia) har jag några olika sorter men dom är lite sega så här i början av sommaren ( med den kylan som vi har haft så är det försommar ). Jag tänkte spara med att visa dom till lite senare. Men en kan ju alltid få slinka med det är en stor bladig.Rodesian skiftar lite i färgen från de små bladen som är lite rödbruna till de stora gröna bladen.Bredvid den växer parasollbladet. Den har en ganska rund form med stammen mitt i bladet.En annan storbladig växt är fotbladet. På sensommaren får den en päronformad frukt som hänger under bladet.  Jag ska visa den igen när frukten har kommit. Rabarber har jag främst för bladen jag tycker den är så fin men den står för sig själv. Sonen gillar att äta rabarber så den kommer till nytta också. Visar inga mer bilder för ikväll  utan jag återkomer imorgon med mera bilder från min trädgård.

Min första utmaning

Jag har blivit utmanad av Husetpåbacken det är min första utmaning. Det är några frågor man ska svara på och skicka dessa frågor vidare. Vi börjar med att svara på frågorna.

Nämn 5 saker som fanns på din "att göra lista" idag? 

1. Klippa gräsmattan.
2. Kantklippa
3. Tvätta
4. Betala räkningar
5. Göra ett inlägg

Vad gjorde du för 10 år sedan?

För 10 år sedan jobbade jag inom tillverkningsindustrin. Beslutade mig för att börja studera och mjukstartade med att läsa in gymnasiematte. Jag tog kompledigt eller jobbade in tiden som jag behövde ledigt för att kunna gå på lektionerna. Det blev tre terminer med bara matte (A, B och C).

Var har du bott?

Jag har alltid bott här i Skellefteå. Jag började mina första levnadsmånader i Medle efter bara någon månad flyttade familjen till Mobacken. Mitt första egna boende var en tvåa i Sjungandedalen. Sedan har jag bara bott på ett ställe till och det är här där jag bor nu. En liten by utanför stan.    

5 saker du skulle göra om du var biljonär:

1. Betala av studieskulderna.
2. Resa mycket mycket mera.
3. Anlita ett helt gäng med hantverkare så att huset skulle bli fort klart.
4. Jag skulle nog fortsätta att jobba för jag trivs på jobben, men gubben skulle få bli en hemma man.
5. Sen skulle jag handla och köpa alla snygga saker som är för dyra nu. T ex kaminen som hänger ner i bara skorstenen den ovala Ergofocus finns på disinredning under rubriken spisar. Den skulle jag vilja ha...

Nu komer det svåra vem ska jag utmana. 
Det får bli den som vill får ta sig ann frågorna. Här är en bild från våran damm där näckrosorna har börjat att blomma. Ha en bra kväll

Sista arbetsdagen före semester

Idag var det sista arbetsdagen före semestern skulle sluta kl 12.00 men den hann bli 14.00 innan jag kände mig klar för ledighet. Jag har tagit 4 veckor men kommer att besöka jobben någon gång i veckan så den tiden får jag ta igen senare. Sen var det hem och jobba på grunden, nu äntligen har det blivit bättre väder inte en enda droppe regn idag otroligt. Vi har börjat lägga värmeslingorna  vi ska sedan fästa dom ordentligt med strippor så dom inte flyter upp vid gjutning.Gick en liten sväng i trädgården för att se vad som blommar och växer. Så här kommer lite bilder börjar med en ljusblå nästan isblå blomma som jag inte kommer ihåg namnet på. Den är på väg att blomma överSedan har aklejrutan börjat att blomma jag har den i vitt och i rosa, här är den vitaKaprifolen står i knopp och det är en hel del så snart kommer det att dofta underbart. Den väntar nog på värmen.Den rödbladiga björken har helt övergått till mörkröda blad. När bladknopparna brister så är bladen gröna efter någon vecka har bladen övergått till mörkrött. Den är i riskzonen om den kan stå kvar eller inte p g a  uterummet. Vi får se sen.Jag har planterat rödbladiga mot gulbladiga vilket blir en fin kontrast  mot varandra, de förstärker varandras färger.   Annars håller gräset på att ta över i vår trädgård, antingen har det varit för blött att klippa eller så har vi inte haft tid att göra det. Jag gillar bladväxter och här har jag satt en krans av hosta (Funkia) runt vår grillplats. I år är min trägård inte som den brukar vara jag hoppas att den har tålamod och tar sig igenom denna sommar nästa år ska den få mer omvårdnad.

Massage med varma stenar

I dag utnytjade jag presentkortet jag fick till morsdag. Jag var och fick massage med varma stenar. Helt underbart jag behövde det verkligen. Tydligen har jag blivit lite sne i höften och måste försöka få gå till någon som kan dra det rätt innan det förvärras. Blev kvar idag också efter jobbet för ikväll var det sommarfest på jobb1. Vi håller på att bygga om där och nu börjar man se slutet. Så i kväll var det fest så dom rspektive skulle få se hur fint vi har fått det på jobbet. Maken kunde inte komma ikväll heller så jag blev själv. Eftersom vi bor en bit utanför stan så blev det inge vin till maten idag heller så att man köra hem. Det blev ingen stadsfest för min del känner inte för att vara ute och frysa närmanär lite krasslig.Hade en timme att fördriva på stan idag så det blev två nya halsband var av den ena var på rea perfekt. Jag brukar inte bära så mycket smycken förutom ringarna och halsband. Nu är det en dag kvar till semester.

Armering

I afton stannade jag kvar efter jobbet för det var grillfest på jobb2. Det var med respektive men jag fick gå själv. Mycket och god mat var det som serverades. I morgon är det sommarfest på jobb1 det också med respektive men jag blir nog själv då också. En fördel med två jobb är att man får hänga med på trevligheter på två ställen. Känner mig lite bättre så jag hoppas förkylningen släpper nu. Jag har inte gjort något hemma på grunden de senaste dagarna eftersom det har regnat och varit kallt jag vill inte förvärra förkylningen. Det vi håller på med nu är armeringen och det sista av markisoleringen längst kanterna.Målarfärgen till ytterpanelen kom idag så nu blir det till att slå upp ett partytält så att man kan måla fast det regnar. Det är två arbetsdagar kvar till semester så nu hoppas jag att det ska bli bättre väder.

20-år sedan

Idag för 20 år sedan förlovade vi oss, det var midsommarafton 1988. Tiden springer iväg och vi med den....då höll vi på att renovera huset som vi nu har rivit. Livet har förändrats sedan dess nu är vi föräldrar med barn på väg ut från boet. Andra jobb och en hel del mer livserfarenhet.
Eftersom det var mitt i arbetsveckan blev det bara lite vin till maten. Nästa vecka har vi 4-årig brölloppdag så vi får fira med bubbel den dagen istället.  Annars är jag fortfarande förkyld med en hes och raspig röst.

Första lägenheten

Dottern har varit och tittat och fått nyckeln till lägenheten som hon ska bo i till hösten när det är dags för Universitets studier. Hon fick ta med sig kameran så jag också skulle få se hur det såg ut. Det ska tapetseras och målas om lite. Det blir att åka dit i någon dag under semestern för att göra det. Som tur är har vi en bil som det går att plocka bort säterna i så jag behöver inte köra släp. Vi ska även ta en tur till Ikea för att köpa lite saker som hon kan behöva i lägenheten. Så välkommen och ta en liten titt på lägenheten.Köket har vita luckor och kakel vilket är en bra bas och golvet är också bra.Här är köket från en annan vinkel.Vardagsrummet har ett fint golv men tapeterna var slitna med många hål så det ska tapetseras om.Det finns balkong.Dotterns rum har kornblå tapeter så där ska vi tapetsera om hon har valt två olika gråa tapeter. Det kommer att bli bra till hennes svarta möbler. Hon kommer att dela lägenhet med två andra kompisar vilket känns bra.Jag ska återkomma med lite före och efterbilder när vi har varit där och fixat.

Det är bara en vecka kvar till semestern och mycket kvar att göra på jobben så det blir att jobba trots att man inte är på topp. Jag har tappat rösten och hostan är kvar så förkylningen har inte släppt ännu.

Midsommarafton

Jag vaknade på midsommarafton med ett huvud som en fotboll, halsen värkte och bihålorna pumpade. Det blev förändringar i planerna för dagen. Det första var ....
1. Vi ska inte sova över som planerat
2.Jag ska köra hem.
 
Vi tilbringade midsommarafton på Piteå havsbad tillsammans med goda vänner K & F med barnen E & M som vi har tillbirngat en rad tidigare midsommrar med. Meningen var att vi skulle sova över och hinna bada på det ny öppnade äventyrsbadet efter renoveringen.  Men med dessa nya förutsättningar (förkylning) så var det inget man längtade efter.  Men  som vanligt var det trevligt sällskap och jätte god mat.Dagen började med dåligt väder men det lättade upp mot aftonen. Efter en promenad i området och längst kusten med titt mot alla fina stugor väntade en god buffé. Kvällen avslutades med kubb (Kung) spel med ett annat sällskap det blev mixade lag tyvärr var jag på det förlotrande laget alla matcher (ska jag ta åt mig ?)  Efter många trevliga bekantskaper och en trevlig kväll drog vi hem till byn. PS till familjen N som köpte den gamla hus stommen, grattis till bygglovet jag vet ni var oroliga med Natura 2000 området. Om vi har lärt känna er rätt så dröjer det nog inte länge föränn huset är på plats. Vi kommer  att komma på besök någon dag när i får tid för att se huset. Till er alla ha en fortsatt trevlig midsommarhelg.

Puzzel med stora bitar

Så här dagen före midsommarafton måste jag visa hur vi ligger till. Jag var ledig idag och hade tänkt att lägga all tid på att puzzla med markisoleringsskivorna. Det är en hel del som ska läggas omlott så att skarvarna inte hamnar på samma ställe.Det ska dit en hel del skivor för att nå upp till godkänd tjocklek här fattas den översta plattan den stora och tjockaste men det är en del på höjden trots att den saknas. Se bilden från sidan

 

Jag tyckte allt flöt på bra och att jag var duktig då började det att åska och regna så det blev att ta rast.  Jag hoppas på att vi ska slippa sånt i morgon. När gubben kom hem med sitt lass som han köpte på väg hem efter jobbet var jag glad att han vet att jag vägrar att köra med släp. Se den stackars lilla släpen under sitt lass.det är lika mycket på längden (skuggan är jag)Det här är topp skivorna som ligger överst av isolerningsskivorna, på dom ska armeringsmattor som ska stå på små koner (distanser). I mattan ska sedan  golvvärmeslangen naras fast så det är en del kvar att göra innan vi kan gjuta plattan. När allt är klart ska det kontrollmätas innan betongen kommer så allt är där det ska och i rätt höjd. Här har en del stora plattor kommit på plats.I morgon är det midsommar och då tar vi ledigt och firar. I år blir det inte något besök i  Bonnstan, jag kommer inte att ta på min Västerbottensdräkt heller, utan det får vänta till nästa år. Jag önskar alla en trevlig midsommar med god mat och trevligt sällskap.

Golvbrunnar

I dag har jag varit och hört mig för gällande golvbrunar till duscharna. I det nya huset skulle jag vilja ha en avlång ränna längst mot väggen i våran dusch och en i hörnet i barnens. Våran (min och makens) dusch har tre väggar och kommer att ha en dörr. Barnens dusch är i hörnet och kommer att ha duschdörrar som går att vika innåt.Bilder från Blûcher och Unidrain

De jag vill ha är tyvärr mycket dyrare änn dom andra. Kunde inte motivera att vi skulle ha dom dyrare som jag gillar mera utan jag får vara glad att det ändå blir sådan här golvbrunnar med tanke på priset.  Fördelen med dessa är att man kan ha stora plattor på golvet för lutningen blir ut mot väggen och inte mitt i duschen. Man står inte på brunnen och det blir lite lättare att skrapa tort efter när man skrapar ut mot väggen. Det blir till att beställa i morgon om vi ska ha dom innan semestern. Annars har halsen spökat lite och jag känner mig lite kraslig det är väll det blöta och kalla vädret som har stält till det.

Vildvuxet

I lördags klppte jag gräset för första gången i år. Det blev högsta läget på klipparen och det var trög kört. Hann inte klippa hela gräsmattan eftersom det var saker ivägen. Kant klippa får jag ta någon annan gång. I år är trädgården inte prio1.Nu har det kommit lite rosa blommor och mer är på väg. En närbild på lite rosa blommor. Här är en Azalea som snart kommer att tappa sina blommor.

 

Löjtnanshjärtat har också börjat att blomma. Jag tycker den ser mindre ut i år om det beror på flytten eller att den inte har kommit i gång ännu.Lupinerna har just börjat slå ut och jag tycker dom är fina när dom är i det här stadiet.Det regnar ut och internet fungerar fortfarande så jag avslutar inlägget nu medan jag kan lägga ut det. Ha en trevlig kväll.


Stora systers trädgård del2

Jag ska visa några till bilder från min stora systers trädård men även lite annat. Jag börjar med några läckra guloranga tulpaner. Varannan blommblad är orange och gul något som jag inte har sett förut.Här är några andra gula tulpaner med lite rött i botten.Tulpaner är vackra fast dom har blommat ut och just är på väg att tappa bladen.Vi avslutar besöket i stora systers
trädgård med en vit blomma (kommer inte ihåg namnet).....
och visar lite  hur vi ligger till med byggnationerna. Kantbalken är satt det är lite olika utstick på huset i framkant vilket gör att det är lite mer arbete med att bygga formen. Utanför kommer det att komma en altan som kommer att gå längst hela framsidan som kommer att vara rak i framkanten, den kommer att gjutas senare. Det som sticker ut längst är det som kommer att bli köket eller rättare sagt köksbordet kommer att stå där.Eftersom min trädgårdsvecka blev avbruten med internet strul så kommer jag nog att återkomma med lite mer trädgård nästa vecka. Ha en bra söndagskväll.

Stora systers trädgård

Igår regnade det här hos oss och då fungerade inte bredbandet men nu lyser solen och jag med den. Jag  ska ta med er hem till min storasyster och visa lite bilder från hennes trädgård. Min syster bor i Piteå vilket tillhör växtzon 5.
Det  jag måste bara börja med att visa är Magnolian som har två blommor när jag var där på besök.Den har överlevt vintern och denna sort av Magnolia ska klara av växtzon 5. När vi är klara med huset och har tid att ägna oss åt trädgården igen står en Magnolia högt upp på min lista. Ett annat träd som står i blomm är silverpäronträdet.Jag gillar olika färger och former på buskar och träd. Jag har många växter för de vackra bladen framförallt hostan (Funkian) som jag kommer att återkomma senare till i något annat inlägg. Hon har en jättefin buske  som heter silvervide där bladen ser ut som lammöron (växten) Den sysns i bakkant av denna rabatt.


Den syns inte så bra på bilden men den är en jättefin buske med lite krokiga grenar.  Jag kan visa lite mer av hennes rabatter. Det är växter träd och buskar grupperade så att det blommar och kompletterar varandra i färger och former.

Jag har fått en likadan skata av min syster men den väntar på sin plats ännu. Här har hon använt sig av höstörar som  hon har kapat i olika höjder och sedan gjort en grupp av med skatan på topp. Det här blev många bilder för ett inlägg jag får återkomma imorgon med lite blommor om det inte regnar. Ha en bra kväll trots Sveriges förlust mot Spanien i fotboll.


Mammas trädgård

I dag ska jag visa bilder som jag har tagit hemma hos min mamma. Hon har inte så mycket gräs i sin trädgård utan den består mest av blombänkar och olika sittplatser. Det är härligt att ha olika platser att välja mellan beroende på om man söker sol eller skugga eller skydd från regn.

 

Brevid den här sittplatsen står ett träd i full blom.Längst ner till höger i blommbänken blommar en krypande buske.I mitten av blombänken blommar dubblapingstliljor.Under en buske blommar dessa det är en av mammas favoriter.

 

Här syns lite mer av en annan blommbänk där det ännu inte har börjat att blomma så mycket men det finns gott om växter som kommer att blomma senare.Vid entrén finns det olika tulpaner som välkomnar besökare.Jag måste skaffa dom vita och gröna tulpanerna.Men även vinteräppelträdet ståri blomm nu.Det var lite från mammas trädgård jag kommer nog att återkomma till den någon annan gång. 

Vita blommor i min trädgård

Äntligen fungerar internet igen så jag kan börja med min trädgårdsvecka. Redan förra året började förbereda inför det kommande bygget genom att flytta blommorna från rabatten på fram sidan av huset. Det ser ut som om blommorna har klarat av flytten för jag har ännu inte saknat någon blomma. Den blomma som jag var mest orolig för är Trebladet.Trebladet är en av mina favorit blommor, namnet kommer av att det är tre blad i blomman och i kransen just under och blad på stjälken. Jag har haft den i många år och den förökar sig långsamt, plantan består nu av 13 st blommande stjälkar. I mitt stenparti blommar det mer vita blommor.På norra sidan av stenpartiet blommar Liljekonvaljer.Jätteramsen är snarlik liljekonvaljen med små vita blommor.
 


Men även i dammen finns det vita blommor.Veronikan är inte vit men den har en sådan härlig ljuslila färg och har börjat blomma nu så jag visar den också den växer på den västra sidan av stenpartiet.  Jag har fler blommor som är vita men inte som blommar just nu. Det här var lite bilder från min trädgård i morgon ska jag visa min mammas trädgård om allt fungerar som det ska. 

Data strul

Min trädgårdsvecka började inte bra. Bredbandet fungerade inte på måndagskvällen, det blinkar i utrustningarna men det blev ingen anslutning. Om det beror på regnet så lär det inte fungera ikväll heller om det ska fortsätta regna på det här sättet. Jag ska prova ikväll igen och håller tummarna för det ska fungera. Annars återkommer jag med solen.Här är några andra droppar snödroppar

Söndag

Jag har inte visat några bilder på hur vi ligger till gällande byggandet av det nya huset. Eftersom jag tänker ha en trädgårdsvecka nästa vecka så avslutar jag den här veckan med bygget. Just nu håller vi på med grunden och det tar tid det är mycket grävande och mätande så att det ska bli rätt. Grannuleringen kom på måndagen.Det har mätats och kollats höjder så att allt ska bli rätt. 

  

Just nu håller formarna på att sättas på plats. Avloppen är dragna men grannuleringen ska packas lite mera. Idag har jag skottat  hela dagen så man är ganska mör i kroppen.Det ska bli skönt när plattan är gjuten för då börjar det roliga med att bygga huset. Så här ligger vi till idag gällande huset.

Hemma hos stora syster Yster

Igår var vi till min stora syster och firade tvillingarna H & P som har blivit tonåringar. Jag har tidigare nämt om min stora systers trädgård och passade på att ta lite kort. Men det blev så många bilder jag skulle vilja visa att jag har beslutat att jag ska ha en trädgårdsvecka i min blogg med  början på måndag. Jag har även varit hemma hos min mamma och tagit kort på vad som blommar hemma hos henne, så det kommer att bli bilder från alla våra tre trädgårdar. Men det var inte bara utomhus jag tog bilder utan det blev också några interiörbilder. Så välkommen hem till min syster...Bocken och ljuslycktorna är min makes design som har han gjort till henne. Vi tar en närmare titt på krukorna på bronDom har nyligen gjort om köket och så här blev resultatet.Vi tittar närmare från olika vinklaroch från andra hålletVi har tänkt oss något liknande i färgerna valnöt och vitt.  Köket och gammla hallen bildar ett stort rum så även där blev det omgjort.Öppningen till höger leder intill vardagsrummet. 

 

där har dom satt upp väggdekorationen grenarna som som jag tycker är jätte läckraFrån vardagsrummet kommer man ut till altanen som dom håller på att bygga om.Det här var en liten titt inne hos min stora Syster det kommer att komma mer bilder senare från trädgården.


Studenten

Idag var den stora studentdagen. Det var upp tidigt för det skulle fotograferas kl 8.15 sedan var det champangefrukost för studenterna medan vi åkte vidare för att förbereda dagen. Vi var många som stod och väntade utanför kyrkan på våra nära och kära. Här är en ..... våran dotter ...

  
Foto privat

Vi är stolta och glada föräldrar som hoppas att den här dagen ska bli en rolig och minnesvärd dag. Här är det ännu inte några blommor runt halsen men det blev en hel del. Jag har gjort några buketter av dom...
Den gula,den tar vi en närmare titt på...

 

sedan tar vi en rosa och lila...och vi slutar med den röda.Kvällen är ännu inte slut för dagens studenter och jag hoppas dom får en trevlig kväll, vädret kan man inte klaga på. Till J vill jag bara säga grattis till stipendiet.

Studentbalen

Idag är dagen för den stora studentbalen. Jag slutade tidigare idag för att följa henne till frissan,  jag la mig inte i hur frisyren skulle göras utan det är något som dottern får bestämma.  Hon fick byta om där för det blev ont om tid. Så här blev resultatet.


Foto privat

Sedan bar det av ner till Bonnstan för fotografering.


Foto privat

Där väntade några andra par. Som tur var tog jag flera kort där för att få dom på bild när dom skrider in på balen var omöjligt. Det var så mycket folk och jag är för kort för att se ovanför och ta några bra bilder. Här är dom i bilkön på väg in på området.


Foto privat

Att få köra en sådan här bil är något som dom gärna gör fler gånger. Så nu får man hoppas att dom har en trevlig och minnesvärd kväll. 

Det som blommar i min trädgård

Det är mest gula blommor som har slagit ut i veckan. I dammen är det Kabelekan..en snarliknande blomma är Smörbollenden här gula blomman kommer jag inte ihåg namnet på.Men även träden har börjat att blomma.I morgon är det studentbalen. Insläppet för balparen startar kl 17.00 men det brukar samlas åskådare redan innan kl 16.00 för att få en bra plats. I dag har vi firat maken så det har blivit lite sent så att det är dax att säga God natt.    


Våran katt

Vi har en stor jägare i familjen som nu när värmen och dom ljusa nätterna har kommit har fullt upp. I fredags fick jag inte in han när vi skulle sova och då är man lite orolig. Vi hittade han på Blocket och då var han 11 månader och hade bara varit innomhus. Det var lite otäckt att gå ut dom första gångerna men det kom han över snappt. Nu har han sitt revir där han jagar råttor och möss. Han är kastrerad så han håller sig här omkring. Han är stor och ståtlig och har en mjuk och skön päls, men är inte så förtjust i att bli upplockad utan ska stå på sina egna ben. Här är våran lilla älskling


I dag fyller maken år men det blir att fira han först imorgon eftersom han har jobbat natt och ska jobba eftermiddag idag om han inte ska ta ledigt. Så den kommande veckan kommer att vara full av festligheter.
Måndag Fira maken
Tisdag Studentbalen
Onsdag Förbereda inför torsdag
Torsdag Studenten
Fredag Mina syskonbarn tvillingarna fyller år  
Sen är det helg.

RSS 2.0