Liljor

Nu har liljorna börjat att blomma. Liljor är en av mina favoritblommor. Jag har olika färger och de blommar i lite olika tider. Vi börjar med de gula.för att övergå till de orangaoch slutar med röda.Dom röda börjar ha blomma över men det kommer en annan sorts röda som just är på väg att börja blomma så dom får jag visa senare.  Vad som händer med vårat husbygge är att det har satts mer panel och det har isolerats lite innomhus.Nu ska jag ta det lugnt och se från Koja till slott såha en bra kväll.

Ytterpanel

Idag när jag kom hem efter jobbet så höll gubben på med att spika ytterpanel. Jag var tvungen att gå och dutta på färg på spikhuvuden bara för att se hur det kommer att se ut när det är klart. Det kommer inte att bli fönsterfoder eller knutbräder, gubben är lite tveksam till det men jag tror det kommer att bli bra.Här syns gubben i spikar tagen, han håller fortfarande på så jag får lite dåligt samvete som sitter inne och bloggar.  Måste nog ut och titta till lite.

Fönster och dörrar

Idag var det min första arbetsdag efter semesterledigheten. Dagen på jobben gick fort har en månad att ta igen.
Det var spännande att komma hem för att se vad som har hänt under dagen. Det här var det första jag fick se..Fönsterna och dubbeldörren i mitten var insatta även den andra glasdörren mot det blivande uterummet satt på sin plats.Efter middagen satte vi in ytterdörren på framsidan...sidoljuset som ska sitta vid dörren har vi inte fått ännu utan den kommer att komma senare. Snart är det inte så mycket kroppsarbete kvar. Längtar tills det bara handlar om att måla och tapetsera.  

Norra sidan

Så här ligger vi till efter ännu en vecka. Takplåten på husets norra sida är lagt det är en del arbete kvar innan taket är helt klar.


 
Det som fattas är nockplåten, dropplister, hängrännor samt stuprör på det nya huset. Plåten till det befintliga delen har vi inte hunnit skaffa eftersom det inte var beräknat att vi skulle byta den.

Det soliga och varma vädret har gjort att växterna har satt fart. Trolldruvan har fått färg, jag har den röda och vita men inte den svarta, vilket jag kommer att köpa om jag hittar den.  

Krollljan har också slagit ut så snart kommer fler liljor att börja blomma i min trädgård.Idag var det sista semesterdagen imorgon börjar jag om att jobba. Ha en bra kväll.


Sett på håll

Idag blev det en tidig morgon. Eftersom väderprognosen lovade bra väder (helt nöjd) bestämde vi oss för att kliva upp tidigt så att vi skulle hinna få upp lite takplåt innan solen kommer och värmer på den svartaplåten som vi ska jobba med. När tuppen gol var vi redan i full gång, det gick bättre än förväntat. Vi har nästan hela södra sidan klart och det tog färre timmar än beräknat. Det här kortet är taget uppe från den storavägen där man kan se hur det ser ut nu med taket. Eftersom gården sluttar mot söder kan man inte se hur det ser ut med taket när man står här hemma på gården. 

   

Imorgon väntar den norra sidan, den blir lite svårare eftersom den befintliga byggnaden står på denna sida så taken ska gå in i varandra med en kilformad ränna mellan taken. Vi räknar med att hålla på resten av helgen med detta. Jag får återkomma om hur det går i morgon. Ha en bra fredagskväll

Otroligt men roligt

Vi har haft en vinranka i växthuset som inte klarade vintern trots att den ska klara av övervintring i zon  5.  Den har varit helt död inte en tillstymelse till liv. Den har bara stått i sin stora kruka i växthuset och tagit upp plats. Så när jag träffade en av våra vänner som talade om att dom har gjort om på sin uteplats. Så när hon beskrev vad som var gjort och vad som dom hade tänk sig så kände jag direkt att där skulle krukorna (vi hade 2 st ) passa perfekt. Nästa gång dom kom på besök så tömde vi krukan (den andra var redan tom) med vinrankan just utanför växthuset och skickade krukorna med vännerna. Nu efter en vecka med mycket regn och svalare temperatur om man jämför med växthuset så har den plötsligt fått liv.Så vi får ta och stoppa in den i växthuset igen för vintern men ta ut den till våren så kanske den kommer igång tidigare. Idag har det varit strålande sol och jag har målat hela dagen. Takplåten har också kommit så nu blir det att lägga plåt imorgon.

Grävning

Jag har börjat att gräva i trädgården inte för att jag har varit ute och köpt någon ny växt utan det handlar om att rädda de som finns. Det är det nya uterummet som kommer att hamna i en rabatt. Det är en rabatt som jag är nöjd med så därför är det lite synd att jag måste gräva om den. Jag breddar den till vänster och gör den lite längre så hoppas jag att det ska räcka.Vi har mycket sten och berghälla på våran gård så spaden slår i hela tiden så spettet måste användas då och då. Grävningen är inte klar utan den får jag fortsätta med imorgon också. Varje gång jag tömde skottkärran passerade jag schersminen som doftar helt underbart var tvungen att stanna upp och bara lukta varje gång. Något som också har börjat blomma är den röda näckrosen som växer i den övre dammen.Känner mig trött och slut så det blir nog en tidig date med John Blund ikväll.

Kontakter

Idag har vi haft lite funderingar kring var kontakter och lysknappar ska sitta och hur många det ska vara i varje rum. Vi behöver inga kontakter vid dörrar för dammsugaren eftersom vi ska ha en centraldammsugare. Däremot bör vi ha kontakter lite högre upp på väggen där vi ska ha Tv-skärmar detta för att slippa ha så många synliga sladdar. I vårat förra hus hade jag gott om kontakter för lampor vid fönster och det vill jag ha nu också. Min stora fundering är om vi ska sätta in guldfärgade kontakter och ljusknappar i vårat sovrum. Vi har fått dessa och jag är mycket sugen på att använda dessa 70-tals kontakter till vårat sovrum. Jag har tänkt att sovrumet ska gå i brunt som bas med vågrätaränder i bl a guld. Det är jordadekontakter så de är godkända att installera.  Eftersom det är mer lysknappar än kontakter tänkte jag att vi skulle ha knappar till sängbelysningen en till varje lampa. Skulle man bli less går det alltid att byta kontakter. Men jag tror det skulle bli bra med dom, det var ett leende på läpparna när jag satt och polerade upp dom.  Det känndes som om det skulle bli helt lysande...

Blåa blommor

Igår regnade det hela dagen så all jobbar lust rann ut med regnet. Vi hade en vän här som skulle hjälpa oss men det dåliga vädret gjorde att vi tog det lungt och satt och pratade och hade det trevligt. Grabbarna for på en fisketur det är skönt att göra något annat en dag. Just nu blommar det mycket blåa blommor i min trädgård så jag visar lite bilder från trädgården istället.

 

Nu önskar jag en lika blå himmel idag så vi slipper den gråa. Ha en bra dag.

Läget efter ännu en vecka

Hur ligger vi till nu när vecka 29 är slut. Jo vi har börjat sätta upp mellan väggsregel, det är en hel del regel så det ser inte ut som rum ännu men snart så.

  

En bild från andra hållet.

Imorgon börjar jag min sista semestervecka denna period. Jag har sparade dagar som jag ska ta ut vid lämpliga tillfällen när det är mycket att göra här hemma. Veckan som kommer börjar det nog hända lite mer saker som syns, om det går som vi har planerat. Ha en bra kväll.

En gång till

Jag har tjatat om detta regnande men jag kan inte hålla tyst, SKA DET VARA PÅ DETTA VIS HELA J:X?!A SOMMAREN!!. Detta ständiga regnande mer eller mindre varje dag. Så här såg gårdagens panelmålning ut

Så nu är det bara på att måla det en gång till , som om det inte är tillräkligt med målning.
En fördel med regnet är att jag inte behöver tänka på att vattna i trädgården. Det ända jag behöver vattna är i växthuset.


Jag har ställt ut innomhusväxter i växtuset men dom mår inte så bra den enda växten som ser ut att trivas är Afrikas blå lilja vilken är en överlevare från förra året. Här kan man se att den är på väg att blomma ut.En annan av mina favoriter som håller på att blomma ut (om man kan kalla det blomma) är den Gröna eller heter den den Bruna Trollkarlen. Jag har alla trädgårdböcker på förvaring så jag kan inte säga med säkerhet  exakt namnet men något med Trollkarl heter den.Den bruna knoppen kommer att bli lite större men annars händer det inte så mycket mer.  Man kan tycka att det är inte så mycket till blomma men jag har den som en av mina favoritblommor.  Ha en bra fredagskväll

Allt på plats

Nu har vi klart med all takläkt så nu väntar vi på takplåten. Det är skönt att vi har fått det vattentätt på insidan med all detta regnande.Så nu kan vi arbeta på utan att bli blöta det är skönt. Gubben har börjat med innerväggarna så nu börjar man se hur det hela kommer att bli. Det här kommer barnens rum att ligga med klädkammare i mitten.Jag har inte visat tidigare planlösningen men det är nog dax med det nu när innerväggarna börjar komma på plats.
Så här är den..Väggarna som börjar komma på plats är rummen längst till höger. Får se hur långt vi har kommit på söndag när den här veckan är slut. Nu börjar tv-programmet från koja till slott som jag har tänkt se.

Shopping

Idag var jag in till stan och jobbade en stund. Passade på att gå genom stan när jag skulle gå mellan mina arbetsplatser.  Kunde inte låta bli att titta in på några av mina favoritbutiker i stan. När jag kom in på ena av dem så hade de 20% på allt i butiken och då måste man ta sig en närmare titt på vad som finns. Det blev bl a film att sätta på fönstret som insynsskydd. Det har jag tänkt att vi skulle ha till vårat badrum så det blev perfekt. Sen blev det en tavla och en till väggdekoration det finns två olika och jag köpte den ena. När jag komm hem senare ångrar jag att jag inte köpte båda så det blir till att ringa och fråga om de kan lägga av den andra till mig. Jag hoppas för då ska jag beställa efter en sak till dem som jag har sett. Det är bara synd att man inte kan använda det nu utan fynden får ligga kvar i påsar tills huset är klart. Så det blev ingen shopping i Stockholm utan man får gå här hemma i stan tydligen om jag ska hitta något.Foto på en blomma från Mosters trädgård.

Moster och Morbrors trädgård del 2

I dag har det regnat som vanligt. Det har nästan regnat varje dag den här sommaren. Vi åkte iväg vid 2 tiden för att köpa lite mera läktvirke och handla lite och när vi kom hem så regnade det. All ork försvann med solen så vi tog det lungt på eftermiddagen. Vi håller fortfarande på med takläkten så jag visar inget från dagens jobb. Utan jag ska visa lite mer bilder från min Moster och Morbrors trädgård, det är bilder som jag tog förra veckan när jag var hemma hos dom på besök. Jag börjar med Passionsblomman en underbar blomma som jag har försökt odla för något år sedan. Hemma hos mig blev det bara långa slingor med blad men inga blommor, så jag har inte provat odla dom någon mer gång.Andra vackra klängväxter är klematis i deras trädgård växer flera storblommiga se nedanKallan som växer i en kruka skulle jag vilja ha hemma imin trädgård.Så nu har ni fått se lite mer av deras fina trädgård. Jag kanske åter kommer till den en annan gång.
 

Fiskelycka

Igår var Dottern och fiskade och fick en stor lax som vägde 3,6 kg. Dom lyckades få laxen iland trots att de var utan håv och att spöet gick av. Så till middag ikväll blev det egen fångad lax.Idag har jag målat igen och gubben håller på med att byta ut takstolarna på den befintliga byggnaden. Så vi hoppas att vi i morgon ska hinna sätta klart all takplast och läktar. Det blev ett kort inlägg idag men jag ska avsluta med att visa en bild med mogna körsbär taget hemma hos Moster och Morbror.  Ha en bra söndagskväll.


Takläkt

Idag har det varit strålande väder jag började måla för att sedan hjälpa gubben med att sätta takläkt. Det går betydligt fortare om han ropar längderna till mig så mätar jag och kapar jag till dom och lyfter upp läktarna till han så slipper han gå upp och ner från taket. Det tar längre tid än vad man tror och vi måse iväg för att köpa mer läktvrke i morgon för det går en hel del virke.  Så här ser det ut efter dagens arbete. Dom snedställda stagen ska tas bort men får vara kvar tills all takläkt är på plats de ger stabilitet. Jag har varit och gått längst upp på väggarna för att dra plasten lite darr i benen men det är bara att bita ihop, det går bättre och bättre med att vara i stegar och på höjder. 
Jag kan inte låta bli att visa en av mina favorit växter nämllgen  Blodtoppen som just har börjat blomma hos mig.Den kommer att bli finare en annan som blommar rött i min trädgård är Pion.Vi har även fått besked om att Dottern är antagen till Civilingenjörsutbildningen, Det var hennes första handsval så nu har hon 5-års Universitetsstudier att se fram emot. Vi föräldrar är glada att hon har valt att studera vidare och hoppas att hon ska orka med hela studietiden..

Alla takstolar på plats

Nu har alla takstolar kommit på plats. Det känns skönt nu dröjer det inte så länge innan vi har allt under tak.Det som har blivit lite extra jobb är att pannrummet den befintliga bygnaden inte stämmer i taklutning mot huset. För att få det rätt har vi gjort nya takstolar till pannrummet.  Maken sågar och jag skruvar ihop det hela så att vi kan byta ut takstolarna som vi har nu. Takstolarna måste ha samma lutning så att man får en bra ränna mot skarven i taket mellan byggnaderna. Annars håller gubben på med att sätta upp extra regler för stadga och extra isolering under takstolarna. Jag har även tagit upp öppningen för dörren mot den kommande uterummet.I morgon hoppas vi på en regnfri dag. Vi ska sätta upp takplasten och takläkt, det är mer makens jobb eftersom jag känner mig svag i benen på lite högre höjder. Själv hoppas jag på att kunna måla lite pannel. I kväll firar vi uppsättningen av takstolarna med lite bubbelvin. Ha en bra fredagskväll.

Trädgården hos Moster och Morbror del 1

Jag och Dottern har varit och besökt min Moster och Morbror som bor på Värmdö utan för Stockholm. Det var min Morbror som fylde år så vi åkte ner på kalaset. Det var ett jätte trevligt kalas med mycket folk och god mat. Jag har tidigare skrivit om att dom har så fin trädgård så jag passade på att ta lite kort så ni ska få se. Rosorna blommade för fullt och de doftade och lyste upp med sina fina färger. Så här kommer lite bilder på olika rosor jag börjar med klätterrosorna som växer längst ena kortväggen.

Jag gillar växter som har lite annorlunda knoppar och blommor som ryskmartorn.BolltistelKardväddDet är en hög växt ca 2 meterJag undrar om den blir lika hög här.

Blodtoppen har nästan blommat över, här hemma är den just i början av blomningen jag kommer att visa min planta om någon dag.

  

Sist men inte minst en jättestor allunlök bollen var stor som en fotboll.10 bilder får räcka för ett inlägg. Men jag kommer att visa mer en annan dag.

Lite mer om resan.
Vi han springa på stan i någon timme på tisdagen och några timmar till på onsdagen. Men trots de många affärerna och inte allt för mycket folk i staden hittade jag ingeting. På tisdagen utgick vi från Centralen och stövade längst den stora affärsgatan men inget fynd trots alla sommarreor var det inget som föll mig på läppen. På onsdagen började vi i Gamla stan och gick in mot centrum. Det som jag kunde tänka mig var hörnlampan den som man ställer i ett hörn och hade man 4 st blev det en rund lampa. Lampan var på rea på Åhlens men tanken att försöka få med den på planet eller hitta ett postkontor på den lilla tid som var kvar gjorde att det inte blev någon affär. Dottern hittade ett och annat och var nöjd. Man får trösta sig med att  shopping inte var syftet med resan. I dag har jag varit  på jobb1 och jobbat i några timmar passar på när vädret inte är så bra. Aftonen avslutades med restaurangbesök. Hela familjen plus makens systers familj var bjudna på restaurang av svärmor. Det var jättegott men man blir så slö efteråt så det händer inte så mycket nu ikväll utan jag funderar på en tidig kväll.

Takstolar

Det var lite små pyssel för gubben innan vi kunde börja med takstolarna. Det tog längre tid än beräknat så under den tiden passade jag på att börja måla ytterpanelen. Vi återanvänder panelen från huset vi rev eftersom vi gillar den och det var inget fel på den. Eftersom det gamla huset var rött och det nya ska vara vitt så målar jag panelen två gånger innan vi ska sätta upp den och sedan en tredje gång när den sitter på plats.På eftermiddagen blev det dax att få upp takstolarna 4st blev det. Sedan var det stopp p g a pannrummet den befintliga byggnaden. Så nu när vi åker bort får gubben fixa med att ta ut ur pannrummet för takstolarna och förankra allting ordentligt.
 


Nu ikväll har jag haft lite fotvård inför kommande dagar. Jag hoppas på bra väder för jag har inte packat för regn, men man är ju inte gjord av socker om det skulle regna. Nu blir det inga mer inlägg förän för tidigast på torsdag så ha det bra alla mina besökare.   

Mera väggar

Idag har vi fått upp de sista väggarna så nu börjar man se hur huset kommer att se ut.Det kommer att tas ut för fönster senare. Bilden nedan för är från vardagsrummet. Där kommer det att bli två stora fönster från golv till tak med en dubbel balkongdörr i mitten.Sista väggen vi fick på plats är den där det ska bli kök.I morgon ska vi försöka få upp takstolarna. Vi får se hur långt vi hinner.

Väggar

Igår var det vilodag men det var det inte idag. Dagen började bra vi åkte iväg till soptippen med en fullastad släp. Det var ingen före oss så det var bara att köra rakt fram och vi hann inte komma ut från bilen föränn två stycken var framme och hjälpte oss av med lasset. Det hann inte gå två minuter tills vi passerade utgången på tippen på väg hem. Snabba ryckpå de som jobbar på tippen och tack för hjälpen.
Grundformens stöttor för utom mot söder har tagits bort och kantbalken är renskrapad i från cementrester. Väggarna mot norr har börjat komma på plats. Nu äntligen har vi fått börja på att sätta upp vårat nya hus.Det ser lite fönsterlöst ut men det ska vara två mindre fönster på den långa täta sektionen. Se ritningarna mot norr.Det är den nedre bilden den övre är mot söder. Mot norr har vi mindre och färre fönster än mot söder. Det är fönstrerna i vårat badrum och i tvättstugan som kommer att tas ut senare. Uterummet kommer att byggas senare vi vill först bli klara med huset. Det känns skönt att börja med det nya, grunden har tagit mycket tid och kraft. Nu vänder vi blad och börjar på ett nytt kapitel hus stommen.

Bröllopsdag =vilodag

På fredagen firade vi våran bröllopsdag genom att ta det lungt den dagen. Vi satt i solen och tittade på plattan när den torkade och vattnade på någon gång då och då. Skönt att vila lite.Det blev god mat på afton och en promenad efter den.


 


Det blir kyligt på kvällen så man var lite frusen när vi kom hem, såg inte temperaturen då men vid 5 tiden var det bara 7 grader varmt ute.

En fråga: Är det någon som känner till någon bra/rolig inredningsaffär i Stockholm som man bör besöka? Jag och dottern ska flyga ner till veckan och fira min morbror som fyller 70 år. Har någon timme på oss till shopping och kan behöva lite tips om vart man ska gå. Jag ska även passa på och ta lite bilder på deras fina trädgård när vi är där. Ha en bra lördag.


Gjutning av plattan

Idag var det den varmaste sommardagen som vi har haft i år och just då passade vi på att gjuta plattan. Det är inte ett idealisk förhållande men om vi skulle hinna innan byggsemestern börjar så kunde det inte hjälpas. Som tur var fick vi hjälp så det gick bra men det blev väldigt svettigt i solen. Här har just den första cementbilen tömt det första lasset.


Foto privat

När all cement har kommit på plats då får man börja bearbeta cementen när den har stelnat lite. Det är som en jätte stor polermaskin fast den har en platt stor plåt på undersidan.


Foto privat

Det blev lite för lite cement ( ca 1/2 kubik) så det sista hörnet får vi gjuta själva i våran egen blandare. Foto privat

Det känns skönt att vi äntligen är klar med grunden. Nu ska den torka lite till och sedan får vi börja med att resa stommen till det nya huset. Det ska bli roligt.  

Kantbalksgjutning

Nu har vi haft den första omgången av flera cementbilar här på gården, vi har gjutit rännan längst kantbalken. Maken hade mardrömmar om att uppstagningen brast och allt tippade över ända. Men nu är fördjupningen längst alla kanter gjutna så nu är allt mycket mer stabilt. Nu är det bara plattan kvar att gjuta det är det översta 10 cm skiktet.Det blev inget inlägg i går för vi var på middag och det blev sängen direkt när vi kom hem. Det var makens systerdotter M  11-års dag som firades. Med god mat och sällskap sommnar man fort när man landar i sin säng.
Vi började diskutera vilken färg vi skulle ha på rännor och rör till taket och var väll inte helt eniga. Men idag har vi bestämt oss för vilken takplåt, rör och rännor vi ska ha. Vi ska ha svart takplåt med vita rännor och stuprör. Nu dröjer det någon vecka innan leverans så tills dess har vi kanske fått upp väggarna och takstolarna så att det är att lägga plåten direkt när den kommer. Annars har jag hunnit med lite ogräs rensning idag med armarna fulla av nya färska märken från brännässlor.

RSS 2.0